Som en fast del af vores faldsikringskurser, snakker vi altid om ankerpunkter og krav her til. Men en ting er, at vide hvad siger loven, og hvad brugerens ansvar er, når man konstruere et midlertidigt ankerpunkt. Noget andet er at vide, hvilket udstyr må man så bruge som ankerpunktpunkt.

Den anden dag så jeg en konstruktion af et midlertidigt ankerpunkt, der vagte lidt bekymring for mig. Brugeren havde via et forbindelses reb, lavet en lykke rundt om en I-bjælke, og forbundet rebet via karabinen tilbage om rebet selv, og var på den måde “spændt” fast. Se billedet som illustration:

På engelsk kaldet dette et tie-back, og noget udstyr er faktisk godkendt og testet til denne operation. Men det brugte reb var godkendt efter EN354, som udgør gruppen af tilbageholdelsesline og arbejdspositionering osv., og da rebet kun hvade denne standard påtrykt, måtte det ikke bruges på denne måde.
Endvidere sker der en uhensigtsmæssigt belastning på karabinen i tilfælde af et fald. Dermed sætter brugeren sig selv i en uheldig situation, hvis uheldet er ude, og der er en reel chance for et brud, hvis energien er høj nok i faldet. Som ville kunne katastrofale følger.

Derfor er det vigtigt at kende sit udstyr, og kunne læse data på det. Her 2 ekspempler, hvor det første er at arbejdsreb, udelukkende godkendt til tilbageholdelse / positionering, mens det andet billede er at wire ankerstrop, som faktisk må bruges både som ankerpunkt (EN795) og tilbageholdelse (EN354).

I det nævte eksempel, ville den mest rigtige løsning være at have koblet en wire -eller polyesterstrop rundt om bjælken, og her til forbundet sit arbejdsreb! En god og sikker løsning, da wirestopper både at skarpkantssikret og varmebestandige.

Men så nemt er det ikke altid, se f.eks dette uddrag fra Petzl’s Grillion. Et stykke udstyr som har flere funktioner. Bl. a. muligheden for at bruge det  som ankerstrop.

Som det ses, kan rebet forbindes omkring en konstruktion, hvorefter rebet bindes af, og nu må bruges til at forbinde sit arbejdsreb, eller ligende i. Det betyder at man som brugere hele tiden skal være et skridt foran, i forhold til hvorledes man bruger sit udstyr i brug. Hvilket igen forudsætter og understregeter – Kend dit udstyr!!