Genkendelsens glæde er vigtigt
Nyt udstyr og grej er lækkert, men når vi snakker sikkerhed i højden er det ikke altid en fordel at udskifte udstyr alt for tit. Hele tiden sker der ny udvikling inden for faldsikringsudstyr, det kræver en vis tid at følge med i nye produkter, standarder og anbefalinger. Derfor rådgiver vi typisk vores kunder til at købe udstyr, de og deres folk kender således der ikke opstår tvivl om hvorledes udstyret skal bruges.
Det kan være fristende at lade sig lokke med netbutikker og / eller byggemarkedets “universelle faldsikringssæt”, faktum er bare, at opgaven bestemmer udstyret, og sjældent kan man bruge et sådan sæt til flere typer opgaver. Dermed kan i nogle tilfælde være forbundet med stor risici at bruge disse universelle sæt. Et godt eksempel er faldblokke / jojo’er, der sælges i et utal af afskygninger, med vidt forskellige specifikationer.
Billeder viser 2, 6 meter faldblokke, som grundlæggende har samme funktion. At nedbremse faldenergien og fastlåse brugeren i tilfælde af et fald. Men der er dog nogle meget vigtige forskelle – den blå Ikar blok må bruges i alle retninger, altså over brugeren og liggende, det må den anden blok ikke. Ligeledes er frihøjden under brugeren forskellig, en parameter som er helt afgørende for brugerens sikkerhed.
Et andet eksempel er karabiner, på dette område sker der virkelig meget ny. Både i materiale og funktion. Grundliggende skal en karabin der bruges til faldsikring, være godkendt efter EN 362 standarden. Udfordringen er så bare at der findes flere typer af forbindelsesled som må bruges til faldsikring, og som er godkendt efter EN 362, men som kræver brugeren har et kendskab til produktet.
Et ekstremt eksempel på hvor dette bliver tydligt, er rør-karabiner, også kaldet røranker, se Røranker 140mm. Et røranker bruges i situationer, hvor man som bruger laver et midlertidigt ankerpunkt omkring en rør-installation. Fordelen ved et røranker er det ikke flytter sig, i modsætning til en ankerwire, se Ankerwire 1 m, som typisk vil flytte med brugeren. Men et røranker er godkendt efter EN 362, og dermed i teorien en karabin.
Så i princippet må man bruge et røranker, som vist her under!!
Hvilket naturligvis ikke giver nogen mening.
Ikke desto mindre, viser det meget fint hvor vigtigt der at kende ens udstyr, og dets grundlæggende egenskaber. Samt at nyt udstyr ikke bare kan tages i brug uden en grundig instruktion. Her er det vigtigt at huske Arbejdstilsynetes vejledning omkring faldsikring, se AT Vejledning, at:
“Inden faldsikringsudstyret tages i brug, skal brugeren have modtaget instruktion i brug af udstyret og oplysning om faren ved ikke at bruge det.”
Dette er et godt argument for at give sine medarbejder et kursus, i brugen af faldsikring og redning, men også et argument for ikke at hoppe på alt det nye udstyrsproducenterne præsentere, med mindre opgaven ikke kan løses uden.